МВР: Задържани са 320 мигранти, сред тях няма терористи

При спецоперацията на МВР и ДАНС срещу нелегалната имиграция, която започна в събота, 14 ноември, са проверени са 7000 души и над 300 превозни средства, като са задържани 320 души. Сред тях няма установени хора с принадлежност към терористични организации. Единадесет български граждани са задържани за каналджийство и са образувани 9 досъдебни производства.

Това обяви по bTv главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му, тези проверки се извършват непрекъснато и от началото на годината са задържани 27 хил. незаконни проникнали в страната ни. “В отговор на атентатите в Париж са предприети комплекс от мерки, а спецоперацията по установяване на незаконни мигранти и каналджии е само част от тях”, уточни главният секретар на МВР. Той обяви още, че когато задържат чужденците, те винаги твардят, че са от държави с военни конфликти – Сирия и Ирак, а после се оказва, че повечето са от Афганистан и Пакистан.

Георги Костов изброи другите мерки, предприети след атентатите в Париж: 100% контрол по външните граници на страната, както и на критичната инфраструктура – сгради на посолства; места, на които се струпват много хора – жп гари, автогари и молове.

На въпрос има ли опасност от терористичен акт в България, Костов отговори, че в целия Европейски съюз има потенциален риск, но засега няма регистрирана действителна заплаха за нашата страна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.