МВР: Следите на Сертов се губят след влизането му в Гърция

„Към момента няма данни за извършено престъпление спрямо Петко Сертов, поради което по преценка на прокуратурата няма образувано досъдебно производство. Въпреки че това усложнява полицейските действия, от момента на подаване на сигнала за изчезването му МВР не спира работата по случая”. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция, която се проведе днес във вътрешното ведомство. Той уточни, че случаят е докладван в прокуратурата два пъти – първоначално в Софийската градска прокуратура, а след това и на оперативна среща във Върховната касационна прокуратура пред главния прокурор Сотир Цацаров.

На базата на прегледани множество записи от технически средства, на този етап може да бъде направено обосновано предположение, че Сертов е напуснал страната в посока към Гърция. По тази причина тази седмица заместник-главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на ГД „Криминална полиция” Константин Титянов проведоха среща с гръцките си колеги с оглед продължаване на оперативно-издирвателните действия и на гръцка територия – каза още Лазаров. Осъществена е също така и връзка на контактния център на ГД „Гранична полиция” със съседните на България държави. Главният секретар на МВР подчерта, че се работи и в посока изясняване на евентуални мотиви за напускане на страната, като към момента такива не са установени.

Работи се с конкретни факти, без те да се интерпретират, в работата по случая не се изключват нито личните, нито професионалните отношения на Сертов, бе категоричен Светлозар Лазаров. По думите му е постигнато почти пълно пресъздаване на деня, след който се губят следите на издирвания– 5 декември. Лазаров внесе и уточнението, че сигналът за изчезването му е получен на 6 декември по обяд – близо 20 часа, след като мъж с подаденото описание и кола с характеристиките на превозното средство, с което Сертов се придвижва, са засечени в посока към Гърция. Записите от всички камери по трасето са прегледани и анализирани.

Заместник-главният секретар на МВР Георги Костов допълни, че в хода на оперативно-издирвателните действия, които продължават и в момента, са проверени множество записи от технически средства, монтирани както на държавни институции, така и на частни сгради. Автомобилът, с който се придвижва Сертов, е бил засечен от камера на 5 декември, в 18.01 часа, на входа на Петрич, откъм село Рибник. Половин час по-късно, в 18.30 часа, кола от същите марка, модел и цвят е засечена от камера на старото КПП – Кулата. Последният запис от камера е от района на бившия Фрийшоп на българска територия, ползвана от ГД „Гранична полиция”. На записа се вижда автомобил, от който излиза мъж. Има висока степен на вероятност това да е Сертов, поради забелязаните съвпадения – силует, облекло, характеристики на автомобила, включително липсващ преден ляв тас. След кратко спиране, мъжът, който пътува сам в превозното средство, се отдалечава в посока към гръцка територия.

Директорът на СДВР Младен Маринов посочи, че оперативните действия за установяване на местонахождението на Сертов са започнали веднага след подадена от съпругата му молба. След проведени беседи и прегледани записи от технически средства е фиксирано присъствието му на определени места на територията на София – каза Маринов като конкретизира в детайли движението на издирвания до 15.20 часа на 5 декември. В офис в комплекс в кв. „Бояна” Сертов пристигнал с автомобила си в 8.44 часа, напуснал е сградата в 9.12 часа. В 14.55 часа той излязъл от дома си на столичния бул. „Скобелев”, облечен по начин, съвпадащ с описанието, дадено от съпругата му. В 15.06 часа тегли пари от банков офис, а минути по-късно – в 15.12 часа – обменя пари в съседно чейнджбюро. В 15.15 часа е засечен от охранителна камера на бул. „Витоша”, в посока бул. „Пенчо Славейков”. На следваща камера се вижда, че в 15.16 часа пресича ул. „Доспат” и се отправя към паркинга пред НДК, където е паркиран ползваният от него автомобил. В 15.20 часа с колата той потегля в посока към Южния парк. Маринов подчерта, че според събраните свидетелски показания Сертов е бил ползвател на засечения автомобил. Във връзка с възникнали въпроси относно притежавания от него дипломатически паспорт, директорът на СВДР бе категоричен, че през 2012 г., след изтичане на срока на валидност, документът е предаден и унищожен.

Заместник-директорът на СВДР Христо Терзийски уточни, че в хода на работата по случая са проведени разговори с 27 души /близки, познати, колеги на издирвания/. Към момента продължават действията за установяване на негови близки или професионално свързани с него хора. Към момента не са установени конфликти и противоречия, въз основата на които да се направи извод, че Петко Сертов е станал обект на престъпление. Изяснено е, че в последната година многократно е посещавал държави-членки на ЕС, правят се проверки на поводите за пътуванията. След обявяването на Сертов за общодържавно издирване, информация е подадена и към Шенгенската информационна система и Интерпол – допълни Терзийски.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.