МВР-синдикат огласи недоволство от ветото върху закона

Бъчварова изригна: Аз управлявам МВР, спрете да ни ползвате като боксова круша

Синдикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи, приет на 28 май 2014 г. Това се казва в официалната позиция на синдиката, изпратена до медиите. От синдиката изтъкват, че не желаят по никакъв начин да поставят под съмнение конституционното право на президента да върне закона за ново обсъждане, но се чувстват длъжни да изразят несъгласието и протеста си срещу някои от посочените мотиви, както и изненадата си от почти пълното неглижиране на проблемите, създавани от действащия Закон за Министерството на вътрешните работи години наред.

В позицията на синдиката се посочва също, че “действащият Закон за МВР е създал такъв хаос в разпределението и отчитането на работното време на служителите, който не е могъл да бъде преодолян с издаването и изменението на подзаконови актове през последните пет години”.

Допълва се, че действащият Закон за МВР не регулира заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, с което практически узаконява ангарията – проблеми, заради които от синдиката алармират от години всевъзможни български и европейски институции и поради които България е обект на наблюдение по програмата EU PILOT. Припомня се, че през 2012 година българското правителство е поело ангажимент пред Европейската комисия тези проблеми да бъдат регулирани в съответствие с европейското законодателство до юли 2013 г..

От Синдикалната федерация на служителите в МВР твърдят, че спечелените от техни колеги съдебни спорове вече са хиляди, а лихвите по присъдените обезщетения, както и съдебните разходи са за сметка на българските граждани. Дори и в момента заведените дела от подобно естество само от членове на СФСМВР са над 150, се посочва в позицията на синдиката.

От организацията изразяват мнение, че за пореден път се отлага решаването на проблеми, свързани с нарушаването на конституционни права, на които президентът Плевнелиев по странна ирония се позовава в мотивите си – правото на труд – здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Само че Роската не го интересуват проблемите на полицаите. Него го вълнува той да назначава главния секретар. Ами нали вече главния секретар на МВР не е военизиран? Че то по тази логика да му дадат на назначава и балерините. Съвсем се оля този президент. По този повод нали имаше идеи и него да го махат – не може ли две в едно – и за депутати и за президент. Неговия рейтинг е по-нисък от този на парламента.

Leave a Reply

Your email address will not be published.