МВР ще купува хеликоптер за гасене на горски пожари

МВР е обявило обществена поръчка за закупуването на летателна техника за борба с горските пожари. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”, предвижда доставката на хеликоптер, с който да бъдат извършвани пожарогасителни и спасителни дейности, става ясно от съобщение на сайта на министерството.

Максималната стойност на откритата по ЗОП процедура е за 46 939 920 лева с ДДС.

Подробности за обществената поръчка могат да бъдат прочетени на интернет адрес: http://www.nspbzn.mvr.bg/Obst_porachki/vertolet.htm. Там става ясно, че е поставено условие гаранционният срок на хеликоптера и допълнителната комплектация да е не по-малко от 36 месеца, считано от дата на предаване с приемателно – предавателен протокол. От всеки участник в процедурата за доставка на хеликоптер се изисква да има оборот от 100 млн. лева без ДДС в последните три години, както и изпълнен/и договор/и за доставка на хеликоптери за пожарогасене и/или търсене и спасяване на стойност не по- малка от 90 млн. лева, без включен ДДС.

Наша справка показа, че има два типа руски хеликоптери с модификации за гасене на пожари – Ми-17, с каквито разполага и България и Ка-32, популярни в целия свят. Тяхната базова цена е около 4-6 млн. щ. д.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.