МВР се опъна на кабинета, не пуска школите да възстановяват точки

МВР се опъна на предложението на кабинета школите за шофьорски курсове да могат и да възстановяват точки, съобщиха пред Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ от  автоинструктурския бранш. В момента силовото ведомство в пълна мъгла   издава регистрациите на школите за възстановяване на точки, без да има публичен регистър на фирмите, които получават лицензите. От ведомството на Цветан Цветанов са заявили, че са склонни на отстъпки, но в никакъв случай не искат да се откажат от привилегията да издават разрешителни. Според авиоконструктори причината за неотстъпчивостта на МВР е, че голяма част от школите са сериозен бизнес на бивши полицаи. Желаещите биват насочвани от служители на КАТ към школите на бившите им колеги, които се ползвали с привилегията да не се редят на опашки и техните документи били придвижвани доста по-бързо.
Предложението за премахване на специалния режим на МВР, по който се регистрират школите за  възстановяване на точки, е на Съвета по административна реформа към МС и е част от плана за облекчаване на административната тежест.  Оттам смятат, че е абсурдно правилата за регистрация и изискванията към кандидатите за откриване на такива школи да не са публични, както е в момента. Както и, че не е логично лицензи да се издават на всеки две години, както е решило МВР в наредба от 2003 година. Според експертите такъв кратък срок на лицензи у нас няма, защото това в конкретния случай означава, че  тъкмо някоя школа се е регистрирала и вече трябва да кандидатства отново за подновяване на лиценза по правила, които не са публични.
В момента е каша, оплакаха се пред Сдружението от Асоциацията за квалификация на автомобилистите у нас.  „Не само възстановяването на контролни точки, но и шофьорските изпити и издаването на книжки трябва да бъдат извън системата на МВР“, коментира  Красимир Георгиев, председател на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. По думите му системата в КАТ е организирана възможно най-сложно. За възстановяване на точки се налага да се чака един ден само за да се остави списък, а втори ден да се оформи и получи протокола. Според Георгиев от Асоциацията са предложили поне списъците да се изпращат по електронен път, но име било отказано.
На същото мнение е Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка. Според него преместването на процедурата по възстановяване на точки от МВР към ИА „Автомобилна администрация“ ще е правилен ход и ще облекчи школите и курсистите.

Източник: klassa.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.