МВР реагира светкавично по досието „Буда“

 

 

 

 

 

 

 

По-малко от час, след като премиерът Борисов поиска разсекретяването на досието "Буда", МВР съобщи на своята страница, че липсват документи за съгласие за вербовка. Публикуваме пълния текст на съобщението на МВР. "Комисия в ГДБОП разгледа материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП. Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор. Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая. След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират. При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради "липса на среда". Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация", се казва в съобщението на МВР. Сайтът Болканлийкс, който е свързан с Уикилийкс, разпространяващ секретните грами на американската дипломация, публикува вчера документ и досието за вербуване на Бойко Борисов.

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

Документите са автентични, имат входящи номера, могат да се проверят в деловодството на ЦСБОП. Това каза днес журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов. Преди 10 дни публикувахме друг документ от "Болканлийкс" за това как Младен Георгиев проучва атентата срещу Цветелина Бориславова, и той беше с гриф секретно. Обърнахме се към ДКСИ, за да разберем дали документът вече е разсекретен, както е по закон, или е презасекретен. От там получихме интересен отговор, че те са се запознали и проучват неговото състояние, което означава, че те или нямат информация за това какви документи съдържат досиетата на БОП или крият нещо. Ние засега нямаме възможност да кажем потвърдено от официален източник, тоест от държавата, заяви Чобанов.

Ние сме проверили документа за вербовката на Борисов чрез други източници, които потвърждават, че документът е автентичен. Ако държавата каже "да", тя трябва да предприеме действия, да разбере как е изтекъл документът и т.н. Става въпрос за теч на информация. Да кажат дали документът е секретен или вече не, той попада в документите, които могат да се изискват по Закона за достъп до обществена информация, каза Чобанов. Според него, няма логика да се появяват точно сега тези документи. "Това би било с по-голям ефект два месеца преди изборите, но ние не правим такива сметки. Ако се потвърди информация, която получаваме, я публикуваме", уточни Атанас Чобанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.