МВР призна за агресивни полицаи при сблъсъците край НС

„В нощта на блокадата на парламента, от това, което видях по медиите, имаше полицаи, които определено бяха неадекватни. Имам предвид, хора прегорени – хора, които излъчваха прекомерно напрежение".  Това заяви пред БНТ комисар Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология към МВР. Той обясни, че при подобни натоварвания, като продължителните дежурства и липса на възможност за смени, често се получава кумулативен стрес. Според него това е и основната причина за агресивното поведение на отделни полицаи при сблъсъците край парламента. „Няма смисъл да отричаме очевидното, имаше отделни полицаи, които се държаха агресивно", призна комисар Йорданов.

Антиправителствените протести, които продължават вече 77-ми ден, не се отразиха еднозначно на служителите на МВР. Охранителна полиция е свръхнатоварена, но от друга страна се получи един безценен опит, коментира още комисар Росен Йорданов.

Вярно е, че безкрайните дежурства усложниха изключително много възможностите за смени и време за чисто физическа почивка, но някои от въведение новости, като Антиконфликт полиция, създадоха друг модел на отношение към протестиращи, смята Йорданов. Той го определи като "небарикаден начин на отношение към протестиращи". По негови наблюдения за първи път се случва полицаят да бъде търсен във функцията му на помощник.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.