МВР получило дарения за близо 9 млн. лева през 2012 година


Дарения на обща стойност 8 833 349.83 лв. е получило МВР през миналата година, става ясно от справка, публикувана на сайта му.
Сред дарителите са общини, фирми на самото министерство, ВиК дружества, горски стопанства, Българският енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй" и чужди посолства, пише „Сега”.
От регистъра става ясно, че МВР продължава порочната практика да се самонадарява чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Тази схема започна да се прилага често, след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден да спре даренията от частни лица, тъй като Брюксел обяви практиката за порочна. Остана обаче възможността подаръци на полицията да се правят от общини, министерства и държавни фирми.
Общо 47 дарения е направила БМВ през миналата година, сочи справката. Простата сметка показва, че фирмата е направила почти 50% от всички дарения. БМВ е дала техника, консумативи и коли за общо 4 038 923. 34 лв. В списъка фигурира и годишен абонамент за 500 броя на списание "Общество и право". За тях фирмата е платила 22 000 лв. Други 62 856 лв. пък са отишли за климатици на криминалната полиция. Същата дирекция е получила и автомобили за 148 860 лв. Пътната полиция пък е приела светлоотразителни жилетки за 5250 лв. Техника за почти 230 хил. лв. е дарена на бургаското Пето районно управление. 187 380 лв. е стойността на дарение от мотоциклети, които БМВ е дало на специализираните полицейски сили. 300 хил. лв. са дадени за ремонт на областната дирекция в Стара Загора.
Фирмата на МВР не е дарявала само големи суми, има и такива от порядъка на 5 хил. лв. Такъв е случаят с двете дарения за специализираната дирекция СДОТО – за гуми и регистрационни табели и подложки за тях. Отново СДОТО е получила и компютри, клавиатури и друга техника за над 100 хил. лв.
Вторият най-голям дарител на МВР се оказват общините, които дават предимно гориво и дърва за огрев. ВиК дружества също са се отчели с гориво и техника. Община Берковица е подарила на полицията куче за 100 лв. Едно от най-ниските по стойност дарения е на БНБ – компютри за едва 262 лв., както и техника и мебели на КАТ за 308 лв.
От списъка става ясно, че ведомството с над 1 млрд. лв. бюджет освен за гориво и климатици няма пари и за музикални инструменти. За щастие такива са им били дарени от посолството на Германия. Инструментите и консумативите са на обща стойност 1300 лв. и са отишли в Академията на МВР. Това не е единственият подарък от Германия. Доброволната противопожарна служба на гр. Айзенхютенщат се е отчела с лицеви маски и торбички на маски. Посолството на Израел е дарило 9780 лв. и 13 692 лв. Книги пък са предоставени от Бургаския свободен университет и НПО-та.
Гориво за 20 426 лв. е подаръкът на АЕЦ "Козлодуй", Българският енергиен холдинг също е дарил гориво, но за 1285 лв. Департаментът по енергетика на САЩ е предоставил уред за разпознаване на радиоактивни изотопи (152 956 лв.), техническо оборудване (17 363 лв.), техника за гранична полиция в Елхово и аерогари (1 219 583 лв.), мобилни телефони.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.