МВР на Русия поръча уред за дистанционно откриване на камикадзета

МВР на Русия е обявило обществена поръчка за създаването на апаратура, която да открива от разстояние терористите-самоубийци или по-точно казано – техните „пояси” с взрив. Новината съобщи РИА „Новости”. Агенцията уточнява, че съгласно обявените параметри апаратурата трябва да засича скрити по тялото на човек взривни устройства от разстояние не по-малко от 10 метра, а вероятността от засичане не трябва да е по-малка от 98%.  Планираната инвестиция за тази разработка е малко над 39 млн. рубли.

Без да е изрично споменато в информацията, явно поръчката се отнася до преносимо портативно устройство, тъй като се посочва, че времето за въвеждане в работен режим не трябва да превишава 5 минути, а времето за обработка на сигнала да е не повече от 0,5 секунди.

В обявата се указва още, че уредът трябва да притежава светлинно-звукова сигнализация за тревога при откриването на осколъчни взривни устройства. Принципът на действия на апаратурата трябва да се основава на двучестотен нелинейно-радиолокационен метод. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 12 февруари, а самият уред трябва да бъде изработен до 15 ноември 2016 година.

Както е известно на 29 декември терорист-самоубиец се взриви в непосредствена близост до устройство за откриване на оръжие на територията на гарата във Волгоград, а ден по-късно друго камикадзе взриви препълнен тролейбус в час-пик. При двата терористични акта загинаха над 30 човека.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.