МВР и “Близу” с общи действия срещу детската порнография в интернет

Бъчварова изригна: Аз управлявам МВР, спрете да ни ползвате като боксова круша

МВР сключи споразумение с още една компания за филтриране на интернет страници, съдържащи материали със сексуална злоупотреба с деца, съобщиха от пресцентъра на министерството. Документът бе подписан от министър Румяна Бъчварова и изпълнителния директор на „Близу Медия енд Броудбенд” ЕАД Ларс Андерс Рундгрен.

Споразумението предвижда “Близу” да ограничава достъпа до страници в интернет, определени от Интерпол като съдържащи сексуално насилие над деца.

Международната организация на криминалната полиция поддържа т.н. The INTERPOL “Worst Of List”, съдържащ материали /видео и снимки/ със сексуално насилие над деца. Списъкът е съставен с цел превенция и ограничаване на разпространението в световен мащаб на изображения на сексуална злоупотреба с деца. Чрез националните централни бюра на ИНТЕРПОЛ той се предоставя на доставчиците на интернет услуги с конкретната цел да се ограничи разпространението на подобни сцени в поддържаната от тях мрежа чрез блокиране на достъпа до такива материали.

През 2014 г. бе сключено първото аналогично споразумение – между МВР и Теленор България АД, в рамките на което списъкът на ИНТЕРПОЛ редовно се подава от Генералния секретариат към доставчика чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, отдел „Интерпол“.

В рамките на доброто взаимодействие със служители от сектор „Киберпрестъпност” при ГДБОП бяха направени стъпки към разширяване на проекта. Разработен бе интернет сайт и посредством специализирана платформа www.spasidete.bg, списъкът ще се предоставя от отдела на интернет доставчиците, които желаят да се присъединят към инициативата на правоохранителните органи за осигуряване на по-безопасен интернет за децата и подрастващите.

Доставчикът има задължението да обработва информацията от предоставения списък в съответствие с правилата на Интерпол, както и стриктно да се придържа към изискванията за защита на личните данни и конфиденциалност.

Как работи т.н. филтър – при всеки опит през мрежата на интернет доставчика да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен и предоставя информация за причината за блокирането.

В процес е подписване на споразумение и с друг голям доставчик на интернет услуги в България. Целта на МВР е в партньорство с частния сектор да се ограничи разпространението на подобен вид материали с деца в българското интернет пространство и да се блокира достъпът на други потребители до такива материали.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.