МВР, ДАНС и НАП стопирали данъчни измами за 145 млн. лева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йончев съобщи днес по време на парламентарния контрол, че по първоначална оценка МВР, ДАНС и НАП са предотвратили щети на бюджета от ДДС-измами за около 145 млн. лв. В по-голямата част данъчните ревизии, не са приключили и щетите продължават да се оценяват. Министърът уточни, че МВР оказва съдействие при осъществяването на контрола на стоки с висок фискален риск, който се извършва от служители на НАП. Съвместните проверки и налагането на обезпечителни мерки при установяване на нарушения продължават и към настоящия момент. Техният брой от началото на 2013 г. до сега е 2 283 като са съставени 1112 акта. През същия период са обработени общо 1123 прокурорски преписки и сигнали, образувани са 321 досъдебни производства. Следствие работата на ДАНС през периода са образувани още 23 досъдебни производства със 128 прокурорски проверки и четири следствени дела, свързани с данъчни престъпления.

За реално противодействие на престъпността по линия на измамите с ДДС прилагаме цялостен интегриран подход, посочи Цветлин Йончев, цитиран от пресцентъра на МВР. Министърът на вътрешните обясни, че веднага след съставянето на сегашното правителство, в съответствие с неговите приоритети, е извършен обстоен анализ на така наречената борба с ДДС измамите. Според този анализ като един от основните рискове за финансовите интереси на България и за нейното устойчиво икономическо развитие и за благосъстоянието на населението, са изведени данъчните измами.
Министър Цветлин Йовчев конкретизира и предприетите мерки във вътрешното ведомство за подобряване на ефективността в борбата с този вид престъпления. Той посочи, че в Главна дирекция „Национална полиция” е създаден отдел „Противодействие на престъпленията във финансово-кредитната система”. В състава на този отдел функционира сектор, свързан с противодействие на престъпленията в данъчната и осигурителната система. Същите структурни звена са създадени и в СДВР, както и в областните дирекции на МВР в Пловдив, Варна и Бургас.
В състава на всички областни дирекции в секторите противодействие на икономическите престъпления има линия за противодействие на данъчните измами с ДДС, заяви още вътрешният министър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.