МВнР няма официална информация по казуса с Доган и Пеевски

 

МВнР няма официална информация за забраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган да влизат в Турция, това каза зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов от парламентарната трибуна. Порязов заяви, че МВнР няма информация от турска държавна институция за такова решение и затова не може да коментира разпространената в български и турски медии информация.

При създалата се ситуация и поради големия обществен интерес към темата аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище, да ни отговори – има ли такова решение или няма, коментира пред журналисти в парламента Порязов. По думите му, всички български граждани са с еднакви права, но има голям обществен интерес по темата и МВнР ще зададе необходимите въпроси за аргументите. Порязов уточни, че право на Турция е да прецени дали да отговори или не, като подчерта, че турската държава не е длъжна да информира “нито предварително, нито следварително” за решение за забрана за пътуване.

Порязов заяви, че МВнР е поискало информация по казуса от посланика на Турция в София. “Отговорът беше следният – никоя турска институция, официална, не е излизала с официално съобщение по тази тема. В този смисъл турският посланик не беше в състояние нито да потвърди, нито да отрече тази информация”, каза зам.-министърът. “Що се отнася до писанията в турските медии, той отказа да ги коментира. С други думи – няма официално решение, което да коментираме”, допълни Порязов. По думите му никое друго официално лице няма да даде различен отговор от този, който е дал турският посланик или генералният директор по европейските въпроси в турското външно министерство.

Министърът на външните работи е през цялото време в контакт с турския външен министър, каза още Порязов.

По-рано днес съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска изслушване на министъра на външните работи Даниел Митов, който да разясни, потвърди или отрече информацията за забраната на депутата от движението Делян Пеевски и на почетния председател на партията Ахмед Доган да посещават Турция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.