МВнР на Русия: Докладът на ООН за Украйна е лицемерен

Поредният доклад за ситуацията в Украйна на Департамента на върховния комисар на ООН по правата на човека е необективен и даже лицемерен. Това коментира днес пред журналисти говорителят на руското МВнР Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС, РИА “Новости” и руски медии. Дипломатът изтъкна, че в министерството с внимание са се запознали с поредния, вече четвърти доклад, подготвен от мониторинговата мисия на ООН за правата на човека в Украйна.

“Главният ни извод: докладът е необективен и даже лицемерен, тъй като неговото ключово послание е, че правителството на Украйна може легитимно да прилага сила за целите на възстановяването на законността и правовия ред в източните региони. Така фактически се оправдава провежданата наказателна операция”, заяви Александър Лукашевич. Той допълни, че според руското външнополитическо ведомство, усилията на департамента на върховния комисар на ООН по правата на човека и на мониторинговата мисия в Украйна трябва да бъдат насочени не към пряко или косвено оправдание на прилаганото от украинските власти насилие, а да съдействат за прекратяване на огъня и начало на диалог между Киев и представителите на Изтока, целящ възстановяването на мира в този регион.

Лукашевич смята, че в доклада на ООН се изкривяват факти. По думите на говорителя на руското МВнР, в доклада се твърди, че Киев едва ли не е започнал военна кампания в отговор на действията на опълченците и в тази връзка е нужно да се напомни, че местното население е взело оръжие в ръцете си, за да защити себе си и семействата си от ултранационалистите и неонацистите, в това число и наемници.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Да кажем, че огънят спре, и какво? След това за да не за-стрелят отново трябва Н%Цгвардията да се изтегли извън двете размирни области. Тогава боевете наистина ще спрат, поне за 1 година. Но Това няма как да стане. В Луганс и Краматорск разработването от ШЕЛЛ на сондажите с швистов газ вървят с пълна пара. Т.е. Гамерика ще плаща за да стоят опълченците далече от “Гол-ямите” улкаински швистови находища. И разбира се никаква Фе-дера-лизация доброволно и без превземането на Киjв няма да се случи. Освен, ако не бъдем свидетели на природен катаклизъм, който да изтрие от надморското равнище половината от новите земи. Иначе ще е все така поне до Януари. Какво ли, зимата да бъде ама много студена в цяла Европа. Какво ли ГълФстрийм да се разсърди на Британия, Холандия и Норвегия …

Leave a Reply

Your email address will not be published.