МВФ: Ситуацията в Италия и Кипър е заплаха за световната икономика

Ситуацията в Италия и Кипър представлява най-голяма опасност за световната икономика в краткосрочна перспектива. Това е посочено в новата прогноза за развитието на световната икономика, която МВФ представи днес в навечерието на годишната си среща в края на седмицата във Вашингтон.

В краткосрочна перспектива рисковете са свързани главно със страните от еврозоната. В частност те се дължат на "неопределеността" заради събитията в Кипър и развитието на политическата ситуация в Италия, се казва в доклада, цитиран от няколко световни агенции.

МВФ предупреждава Европа да не намалява усилията си за справяне с дълговата криза на фона на проблемите в Кипър и политическите турбуленции в Италия.

В прогнозата на МВФ не са посочени отделни данни за Кипър. По отношение на Италия експертите от МВФ са понижили показателите на страната в сравнение с прогнозата от януари. Досега се смяташе, че БВП на страната тази година ще се свие едва с 0,4 процента, а сега се предполага, че БВП ще се свие с 1,5 процента.

Европейските страни с нововъзникваща пазарна икономика могат да очакват само умерено съживяване през идните две години основно заради слабото търсене в еврозоната, която е в криза, и увеличаването на държавните дългове, прогнозира фондът.

МВФ включва в категорията "Европа на нововъзникващите пазарни икономики" шест страни членки на ЕС. Това са Полша, Румъния, Унгария, България, Литва и Латвия, както и три страни извън ЕС – Турция, Сърбия и Хърватия, предаде Ройтерс.

Други страни от района – Словакия, Словения и Естония, които са членки на еврозоната, както и Чехия се приемат за "напреднали".

Освен свиването на търсенето в еврозоната, която е основният пазар за износа на страните от Европа на нововъзникващите пазарни икономики, която вероятно ще започне да нараства отново през втората половина на годината, районът пострада от това, че западни банки изтеглиха парите си от своите филиали в Централна и Източна Европа.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.