МВФ: Моментният гръцки план е категорично нежизненоспособен

МВФ ще участва в третия спасителен план за Гърция, но само ако тази програма включва преструктуриране на дълга, сериозни икономически реформи и “здрави бюджетни политики” от страна на властите в Атина. Това съобщи управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Тя поясни, че Фондът е готов да участва в това, което нарече “пълен” спасителен пакет, който да постави на крака гръцката икономика, да направи дълга на страната устойчив и всичко това в крайна сметка да позволи на Атина на даден етап да започне да се финансира от външните капиталови пазари. Новината съобщи БНР като цитира изявление на Лагард пред френското радио Europe 1. По думите на Кристин Лагард, настоящият гръцки план е категорично нежизненоспособен, но може да бъде достатъчно едно значително разширяване на матуритета на гръцкия дълг и на крайните срокове за неговото погасяване.

Лагард коментира, че затварянето на гръцките банки преди близо три седмици е било абсолютно задължително, но и тя изрази съмнение, че банките в страна ще могат да отворят на 20-и юли, въпреки че не изключва подобна възможност.

Американският финансов министър Джекъб Лю посети по спешност Берлин и Париж, за да разговаря със своите колеги Волфганг Шойбле и Мишел Сапен. Твърди се, че Лю е оказал натиск върху неговите колеги от Германия и Франция, за да се гарантира, че гръцкият дълг ще бъде устойчив. “Уолстрийт Джърнъл” коментира, че САЩ са загрижени, че усилията на еврозоната за облекчаване на гръцкия дълг ще бъдат недостатъчни, за да се решат икономически проблеми на страната, тъй като Германия продължава да поставя под въпрос необходимостта от преструктуриране на дълга. Непланираните вчерашни посещения на Лю в Берлин и Париж са имали за цел да се засили натискът върху кредиторите на Гърция, тъй като американските власти са уплашени, че Гърция все още може да тръгне по пътя на излизане от еврозоната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.