МВФ: Държавният дълг на Украйна ще достигне 56,5% от БВП

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 5 процента рецесия на украинската икономика за тази година и рязко покачване на държавния дълг до 56,5 процента от БВП спрямо 40,9 процента миналата година.

Генералният директор на фонда Кристин Лагард заяви, че “живо се надява”, че Украйна ще спази ангажиментите си по неотдавна сключения с Киев план за помощ, който може да бъде преразгледан в случай на отцепване на източната част от страната, предаде bTv, като цитира Франс прес.

“Ние, разбира се, следим много внимателно ситуацията и живо се надяваме, че украинските власти ще спазят ангажиментите по програмата. За целта се надяваме на международна обстановка, която ще донесе стабилност и по-малко несигурност”, заяви Лагард по време на посещение в Мароко.

Лагард потвърди, че МВФ е отпуснал първия транш от помощта си Украйна в размер на 3,2 милиарда долара от планирани общо 17,1 милиарда долара.

“От решаващо значение за нас е дали властите на страната са решени да спазват ангажиментите си и да приложат плана за помощ. Освен пряка подкрепа за украинската икономика той може да послужи и за катализатор за подкрепа от други международни финансови институции или други партньори на двустранна основа”, отбеляза шефката на МВФ.

В началото на месеца институцията предупреди, че планът за помощ ще трябва да бъде преразгледан в случай на отцепване на източни области на Украйна, които готвят регионален референдум за независимост в неделя. Ако това се случи, може да се наложи допълнителна финансова помощ, уточниха от МВФт.

Украйна през март вече загуби присъединилия се към Русия Крим, но икономическото му значение е само 3,7 процента от БВП. Затова пък източните области съставляват над 21 процента от украинския БВП и 30 процента от индустриалната му продукция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.