Мустафа Карадайъ: Министри и депутати говорят на езика на омразата

„Кои са заинтересовани – на този въпрос трябва да отговорим. Нито е само „Орландовци”, нито е само Гърмен, нито е само Катуница, нито е само Видин, нито е само Лом, нито е само Стара Загора. По модел си приличат, въпросът е каква е първопричината на проблема”. Това заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ в предаването на bTv „Тази събота”. По думите му през последните 6 месеца министри са заговорили на езика на омразата, докато той се „лее” и от парламентарната трибуна и агресивно присъства в публичното пространство. Така, според Мустафа Карадайъ, се оказва, че всеки може да го използва като инструмент.

В същото време, Карадайъ посочи, че по време на заседание на вътрешната комисия към Народното събрание вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е твърдяла, че отделните случаи на сблъсъци между роми и българи са частни и не трябва да се поставят под общ знаменател.

Депутатът от ДПС е на мнение, че решението на проблемите с ромското население е в интеграция чрез образование.

Мустафа Карадайъ защити привличането от ДПС на бившия служебен министър-председател проф. Близнашки като консултант на партията по предлаганите промени в Конституцията, въпреки че преди няколко месеца Близнашки и лидерът на партията Лютви Местан се държаха като непримирими врагове.

Г-н Близнашки може да е бил най-слабия служебен премиер на страната, но това не пречи да бъде един от специалистите по Конституцията на България – едното да го разграничим от другото, призова Карадайъ. По думите му, не само премиерът на служебното правителство е бил слаб, а и целият кабинет. “Да не ги персонализирам, но определени персони хептен се изложиха”, отбеляза Карадайъ.

Карадайъ коментира и обвиненията на председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов, че преди 12 години си е купил апартамент на занижени цени, плащайки голяма част от сумата с компенсаторки. Заради тази сделка преди дни Николов поиска Карадайъ да напусне антикорупционната комисия, чийто член е.

„Аз твърдя, че през 2003 г. абсолютно в рамките на законите, които определят реда, начина, правоимащите и всички детайли, съм си купил апартамент”, подчерта депутатът и допълни, че всъщност Николов му иска оставката, защото преди това Карадайъ е поискал оставката на Николов заради “неможене или нежелание за спазване на писмените правила, на законите”. По думите на депутата от ДПС, от този момент досега комисията не е заседавала, но „нейни отделни членове на парчета, по кьошета, под сурдинка говорят”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.