Муравей Радев оспорва методиката на одита на КТБ

Иване, кажи си! Това емблематично обръщение чухме 14 години по-късно в студиото на “Добро утро, България!” по TV7. Призивът този път е насочен към управителя на БНБ Иван Искров, а поканата дойде от бившия финансов министър Муравей Радев.

“Иван Искров да каже защо иска да фалира Корпоративна търговска банка (КТБ). Един ден вероятно ще го направи”, каза Муравей Радев. По думите му, това е един изкуствен и нереален фалит.

Радев обвини методиката, по която е изготвен одитният доклад за състоянието на КТБ.

“Този доклад е предмет на нова, съвсем различна методология и предполага такава загуба (4,2 млрд. лв., бел. ред.) в бъдеще. Ако тези фирми не могат да си обслужват кредитите и тяхното обезпечение е недостатъчно, утре няма да може да ги върнат. На тази хипотеза стъпва докладът…

Как станаха 4 млрд., след като на 30 септември лошите кредити са само 600 млн. Разликата до 4 млрд. са бъдещи хипотетични загуби. Много се съмнявам, че ще се намери одитор, който да се подпише под тази огромна загуба, защото той ще носи отговорност за всички дела, които ще бъдат заведени срещу България точно заради този фалит, изтъкна Муравей Радев. Според него проблемът има две лица – пирамидата КТБ и банката КТБ.

Пирамидата трябва да бъде разградена до молекула, включително със законодателни промени, които да попречат това да се случи отново. Но това не трябва да пречи на банката, защото нейният фалит застрашава не само икономиката, но и националната сигурност на страната, подчерта Муравей Радев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.