Муравей Радев: Ако Цветан Василев проговори ще се чуят интересни неща

„Ако Цветан Василев проговори утре ще видите колко интересни неща ще научим. Той трябва много да внимава и да пази себе си и живота си. Много хора ще видят него изключително опасен човек, който може да ги злепостави до такава степен, че никога да не могат да заемат висока държавна длъжност”. Това каза в студиото на Нова ТВ бившият финансов министър Муравей Радев. Според него е “малко смешно” точно Цонев и Пеевски да внесат закон за КТБ – това е все едно Ал Капоне да организира митинг срещу контрабандата в Америка по времето на сухия режим. Въпреки цветистото си сравнение, Радев изтъкна, че в закона Цонев-Пеевски има много смислени неща, като разкриването на банковата тайна, например.

Радев коментира, ме най-накрая БНБ е успяла да прехвърли “горещия картоф” КТБ в парламента и сега депутатите трябва да изберат кое е по-малкото зло – да оставят КТБ да фалира или да се опитат да ѝ помогнат. Според Радев „по-малкото зло” е банката да се стабилизира и да не се допусне нейният фалит.

Бившият финансов министър коментира и резултатите от одита на КТБ, според който в банката има „дупка” от над 4 милиарда лева.

„Докладът е такъв, какъвто го поръчаш. Когато зададеш едно задание, получаваш резултат на негова база. Те смениха заданието насред проверката. През първото тримесечие резултатите са печалба на банката. След като влязоха квесторите на 20 юни, за 1 месец установиха, че има загуба от 65 милиона, не 4 милиарда. Капиталовата адекватност тогава е била 10,5”, припомни финансистът.

„Има кредити, прехвърлени от едни фирми, получили пряко кредитите от КТБ. Това е порочната схема „Цветан Василев“. Негови фирми на приближени до него лица отдалечават пряката връзка между банката и покупката на фирми на семейството. Знаете какво е италианското семейство. Ако вземем активите на тези предприятия, те ще погасят тези 4,2 млрд.“, коментира той.

„За голямо съжаление необходимият на България парламент и най-вече стабилно управляващо мнозинство се отдалечава с всеки изминал час. Нужно ни е мнозинство, което да излъчи силен кабинет, който да извърши необходимите реформи. Ако има такова мнозинство, то вероятно ще бъде плод на много компромиси. Колкото повече са компромисите – толкова по-кратък ще е хоризонтът на правителството”, категоричен бе Радев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.