“Мудис” намали рейтинга на пет големи гръцки банки

Международната рейтингова агенция “Мудис” понижи дългосрочния депозитен и основен кредитен рейтинг на пет големи гръцки банки: Piraeus Bank SA (до “Caa2” от “Caa1”), National Bank of Greece SA (до “Caa2” от “Caa1”), Alpha Bank АЕ (до “Caa2” от “Caa1” ), Eurobank Ergasias SA (да “Caa3” от “Caa2”) и Attica Banka SA (да “Caa3” от “Caa2”). Освен това петте банки са поставени под така нар. негативно наблюдение за възможно ново понижение, като подчертава повишената несигурност относно способността на правителството да постигне споразумение с официалните кредитори до 28-и февруари. Както вече съобщихме, на 6-и февруари “Мудис” постави под негативно наблюдение и кредитния рейтинг на гръцката държава, който е “Caa1”.

От “Мудис” определят като вероятно евентуалното намаляване на капацитета на Фонда за финансова стабилност на Гърция (HFSF) за подкрепа на банките, в случай на необходимост.

Междувременно не друг, а гръцкият министър на отбраната Панос Каменос коментира по една от националните телевизии, че Атина има свой план “Б”, ако не успее да постигне ново споразумение за дълга с партньорите от еврозоната.

Това, което ние желаем е постигане на споразумение. Но ако няма споразумение, въпреки че се надявам, че ще има, и ако Германия остане непреклонна и иска да взриви Европа, тогава ние ще бъде задължени да отидем на План Б. Планът включва получаване на финансиране от друг източник, заяви Панос Каменос, цитиран от БНР. В отговор на въпрос министърът уточни, че този източник на финансиране в най-добрия случай могат да бъдат САЩ, но също така Русия, Китай или други държави.

Каменос, който е лидер на крайните националисти “Независими гърци” – младши коалиционен партньор на управляващата радикална левица СИРИЗА на премиера на страната Алексис Ципрас.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.