МС с 60 дни да актуализира позицията си с финансовата рамка на ЕС

Депутатите задължиха правителството до два месеца да представи актуализиран вариант на българската позиция по финансовата рамка на Европейкия съюз за следващия програмен период 2014-2020 г. Освен това парламентът поиска от кабинета на Пламен Орешарски да обсъди ползите и ефектите от изразходването на средствата по еврофондовете, насочени към подобряване на икономическата среда в страната. Това също трябва да стане в двумесечен срок. Дотогава Министерски съвет трябва да подготви и проект на разпределение на ресурсите по оперативните програми.

Трябва да се мисли за мерки за единно управление и контрол на европейските програми. За такъв подход настоя лидерът на БСП Сергей Станишев при днешните разисквания в парламента по питането, инициирано от него и от Лютви Местан към премиера относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция. Станшев изтъкна важността на Договора за партньорство, защото парите от европроектите са основен източник на инвестиране в страната.

Очакваните пари от европрограмите за следващия програмен период ще са с 10 процента по-малко от настоящия програмен период, посочи лидерът на БСП. Редица страни договориха получаване на допълнителни средства извън европрограмите, а България не е положила никакви усилия да договори допълнително финансиране, заяви Станишев.

Необходим е национален консенсус при използването на европрограмите, посочи в изказването си от пленарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него в предишния парламент фактически е бил отказан дебатът по европейското финансиране през следващия програмен период. Цонев изтъкна, че възможностите на правителството сега са малки, защото се намираме в края на процеса по подготовката на Договора за партньорство. По думите на Цонев, лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов е политизирал категорично темата за изпълнението на европроектите, но сегашното Народно събрание няма да тръгне по този път. Това бе казано в отговор на апела на Бойко Борисов в парламента да не се политизират дебатите по европейските програми за следващия програмен период. Бившият премиер посочи, че фондове вече са били спирани и това не трябва да се случи пак.

 

          

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.