МС нареди на Селскостопанската академия да съкрати 350 човека

“Вчера излезе постановление на МС, с което се съкращава бройката на служителите в научните институти на Селскостопанската акадевмия с 350 души. Това създава много големи трудности, защото свободните бройки почти не съществуват. Средната заплата в нашия институт е 550 лева, но се движи от 360 лв. до 730 лв.”. Това съобщи по БНР директорът на Агробиоинститута към Селскостопанската академия Росица Бъчварова. По думите й, издръжката, която държавата отпуска за Академията намалява всяка година, а научните институти нямат достъп до собствените си приходи. Поради това учените от Селскостопанската академия настояват за спешна промяна в закона, която да даде относителна финансова самостоятелност на Академията.

В Селскостопанска академия разработихме проектозакон и го внесохме в Министерството на земеделието. С този закон искаме промяна, която да ни позволи, като БАН и университетите, да имаме отделен бюджет и собствените ни приходи, които са от производство и проекти, да се връщат при нас, обясни Росица Бъчварова. Тя припомни, че институтът има спечелен проект за 720 хил.лв. през 2009 година и все още не са получени.

Средствата са преведени от фонд “Научни изследвания”, централизирани са в Министерството на земеделието, от там в СЕБРА (Системата за електронни бюджетни разплащания) и досега ние не сме ги получили. По закон това не е допустимо и затова писахме писма до всички инстанции, включително и до министър-председателя Бойко Борисов, каза Росица Бъчварова. – “Всяка година се намалява бюджетът на Академията с по 2-3 млн. лв. и ние в момента нямаме пари за заплати, издръжка, да не говорим за пари за наука”, посочи Бъчварова.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова потвърди предстоящото съкращение на 350 души от работещите в структурата. Според нея в Академията има неефективни звена, които трябва да бъдат закрити.

“В нашите институти е необходимо да се извърши структурна и организационна реформа и това ние предвиждаме с промяна на Закона за Селскостопанска академия”, посочи проф. Трифонова. По думите й, има разговори на различни нива да се промени чл.1 на Закона, който дава друг начин на управление на финансовите средства, т.е. Академията да формира самостоятелен бюджет, който се състои от трансфер, субсидия и собствени средства.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.