Можеше ли Даниел от Шумен да бъде спасен?

Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.

Това каза психологът Христо Монов в студиото на “България сутрин”. Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

“Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко”, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат “Огнеборец”.

“Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения”, посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

“Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо”, поясни председателят на синдикат “Огнеборец”.

Ето какво написа по този повод Жулиана Стоянова:

Ще ви разкажа какво се случи днес:

На ул.”Жечко Спиридонов” 27-годишният Даниел беше решил да сложи край на живота си. Младото момче беше провиснало от терасата на жилището, в което живее – на 6-ти етаж.

Когато пристигнах на мястото (в 16 часа), забелязах 2 пожарни, спец полиция, 1 линейка и много зрители. Попитах хората – какво е положението. Момчето седяло на ръба на парапета от около 13 часа. В жилището били майка му, полиция и психолог. Всички изглеждаха спокойни.

Бяха спокойни и когато Даниел беше стъпил с двата си крака върху отводнителен чучур…

Един пожарникар каза: “Няма да скочи, само ни разиграва. Ако искаше да скочи-вече щеше да е”. След тези думи и аз се успокоих.

Стояхме в отцепен периметър, за да не изплашим момчето.

Всички наблюдаваха как психологът разговаря с него вече повече от 2 часа … Отново попитах пожарникаря – няма ли да разпънат батут под самия блок или нещо подобно. Неговият отговор беше – ” Ти май си гледала много филми. Имаме си план за действие. Ако реши да скача – ще му разпънем”.

Не ми стана ясно какво още е нужно, освен това, че Даниел виси от 6-ти етаж, за да решат, че има намерения да скочи…
Разбрах, че 100 метра от блока, в който е Даниел стои баба му. Възрастната жена беше седнала на един стол, който и бяха дали съседите и плачеше. Плачеше и се молеше тя да умре, а внукът и да слезе жив и здрав.
Огледах се дали под самия блок няма пожарникари, които да са в готовност с платнище, но не видях никой.

След 5 минути мина един огнеборец, който носеше кафе за себе си и за колегите си, защото явно очакваха преговорите да се проточат.

Разговарях с бабата на Даниел, която ми разказа за не лекия му живот и как въпреки всичко, той е един работлив и добър млад мъж…
Чу се крясък – не знам от кого и откъде, но щом погледнах към терасата – видях как Даниел полита, блъска се в стената и пада на плочките пред блока...
Сърцето ми спря …

Видях ужасът в очите на баба му… Треперех… Очаквах, че щом се доближа ще видя пожарникарите с разпънато платнище, а момчето – живо…
За съжаление, аз, бабата и комшиите бяхме първи… Даниел лежеше с усукано тяло и кръв по лицето, а платнище нямаше…
1 час по късно – той почина в МБАЛ Шумен…
Разказвам ви това, за да ми олекне поне малко…

Разказвам ви го и за да си направите изводите сами – защо Даниел умря?!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.