МОСВ: Кметът на Царево трябва да освободи достъпа до плажа Силистар

Община Царево трябва да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа Силистар. РИОСВ-Бургас изготви предписание до кмета за предприемане на мерки за осигуряване на достъп през общинските полски пътища. Това съобщиха от Министертво на околната среда и водите във връзка със скандалните случаи на самоуправство и платено пропускане през “частен път” да плажа Силистар.

Вчера Нова ТВ съобщи, че почиващи са били дърпани и блъскани на входа към плажа в Силистар, защото отказали да платят по 10 лева, за да стигнат до морето по пътя, минаващ през частен терен. Ден по-рано “таксата” била 5 лева. Парите събирала частна охрана, назначена уж от собственика на терена.

През седмицата идвали инспектори на община Царево и РИОСВ.

„До момента проверките, които се извършват от тези органи, не дават резултат. Дейността независимо дали е законна, или незаконна – продължава”, каза пред камерите на Нова ТВ Стойчо Новев, концесионер на плажа.

Пристигнала и полиция, на която били представени документи за собственост на имотите, през които минава пътят. В тези документи ясно пише, че собствениците на терена не трябва да ограничават преминаването по пътя.

Освен пътя, за който се плаща такса, има два общински пътя до плажа, които обаче обикновено са затворени. Хора разказват, че пред тях застават представители на частника и отклоняват туристите към частния имот.

Ден след телевизионния репортаж табели за такса и за паркинг нямаше. Концесионерът на плажа заяви в ефира на „Здравей, България”, че е подал жалба до кмета на Царево, сезирал е и прокуратурата, но адекватна реакция няма. „Идват и правят проверки, а глобите, които им налагат, са капка в морето в сравнение с това, което се събира като такса”, каза още той.

В днешното съобщение от МОСВ се потвърждава, че през миналата седмица експерти на регионалната екоинспекция са били на проверка на плажа и са установили, че ползвателят на частни земеделски земи – фирма „Зона Х“ ЕООД, няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас. Имотите са разположени на територията на Природен парк „Странджа“ и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с РИОСВ. Незабавно до „Зона Х“ ЕООД е била изпратена покана за съставяне на акт. Предстои и налагане на глоба в размер на 10 000 лева.

При проверката е установено, че от „Зона Х“ ЕООД са представили в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно договора наемателят ползва имотите за период 1.06 – 30.09.2015 г. и се задължава да ги експлоатира по предназначение като ги облагороди и огради с временни заграждения, и обособи пътеки за лесно и удобно преминаване на хора и автомобили. Общината има ангажимент да упражнява контрол върху всички дейности, които касаят достъпа до плажа и общинските терени.

РИОСВ е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата за спиране на дейността за обособяване на зона за временен престой на автомобили, информират от МОСН.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.