Москва може да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег

Русия не планира да се оттегля от Договора за ракетите със среден и малък обсег и напълно изпълнява произтичащите от него задължения, но ако САЩ разположат в Европа подобни ракети с наземно базиране, един от възможните отговори от руска страна действително може да бъде оттегляне от договора. Това съобщи председателят на Комитета по отбрана и безопасност към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Виктор Озеров, цитиран от РИА “Новости”.

По-рано днес агенция Асошиейтед прес съобщи, че американската администрация обсъжда възможността да разположи в Европа ракети с наземно базиране като отговор на допуснатите от руска страна нарушения на Договора за ракетите със среден и малък обсег. В тази връзка е и коментарът на сенатора Озеров, който освен това изтъква, че Русия има достатъчно сили и средства за адекватен отговор – започвайки с оттегляне от Договора и завършвайки, примерно, с увеличаване на броя на ракетните установки “Искандер” по своите западни граници.

По думите на Озеров, руският Генерален щаб е в състояние да предприеме още редица оперативни мерки, но за момента колкото по-малко се говори за това, толкова по-добре.

На 8 май 2015 година, откривайки Конференцията по прегледа за изпълнението на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви за „открити нарушения” от страна на Москва на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, призовавайки Русия за по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали.

Ракетният комплекс “Искандер” е разработен през 90-те години като заместник на Р-400 Ока, която е забранена след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие между СССР и САЩ през 1987 г., премахващ наземно базираните ракети с обсег между 500 и 5500 км. Колесните самоходни ракетни установки са много подвижни и могат бързо да осигурят тактическа поддръжка на войските по време на война. Руските военни обръщат особено внимание на този факт, тъй като в случай военни действия тези системи са много по-трудни за засичане и унищожение отколкото фиксираните ракетни установки (силози и други). В отговор на евентуалното разполагане на противоракетен щит в Източна Европа от страна на САЩ, Русия планира да разположи свои ракети Искандер на територията на Калининград и Беларус. В обсега им ще бъдат както системите от евентуалния ракетен щит, така и стратегически военни бази и други обекти на НАТО.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.