Москва втвърди тона спрямо ЕК заради “Южен поток”

Спирането на "Южен поток" може да струва на "Газпром" много, много скъпо

Москва рязко втвърди тона спрямо Европейската комисия в спора за бъдещето на газопровода “Южен поток”, а от държавната компания “Газпром” в прав текст обвиниха Брюксел, че задържа реализирането на проекта от политически съображения.

“Изглежда, че Евросъюзът е готов сам да се простреля в крака, като блокира проект, който ще му позволи да увеличи енергийната си сигурност и да удовлетвори растящата нужда от внос на енергоресурси”. Това заявява Сергей Куприянов, прессекретар на президента на “Газпром” Алексей Милер, в писмо до редакцията на вестник “Файненшъл Таймс”.

По думите на Куприянов, транзитът през Украйна ще остане рисков, поради нуждата от модернизация на украинската газопреносна система, която ще струва $19,5 милиарда, докато проектът “Южен поток” се поддържа не само от страните-участнички в него, но има и “комерсиална подкрепа“ от водещи европейски компании.

Междувременно стана ясно, че според руското министерство на енергетиката Москва има основания да внесе жалба в Световната търговска организация срещу Украйна във връзка със закона за реформиране на украинската система за управление на газопреносната мрежа. В информацията, разпространена от РИА Новости, се припомня, че на 14 август Украйна прие закон, който разрешава на правителството да създаде оператор на газопреносната система, в който инвеститори от САЩ и ЕС могат да получат дял до 49%.

Вестите за развоя на газовия конфликт между “Газпром” от една страна и Европейската комисия и Киев, от друга идват в деня когато Украйна получи първите количества природен газ от Словакия по модернизирания и пригоден за реверс газопровод, транзитиращ по принцип руски газ за Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.