Москва призна преизбирането на президента Башар Асад в Сирия

Русия смята, че сирийците са направили своя избор за бъдещето на страната, като са преизбрали президента Башар Асад по време на изборите на 3 юни. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. По думите му, „невъзможно е да игнорираме мнението на милиони сирийци, които са отишли до урните въпреки терористичната заплаха и са направили своя избор за бъдещето на страната”.

В изявлението, което е публикувано на сайта на МВнР на Руската федерация, се изтъква, че изборите в Сирия са протекли в съответствие с новата конституция на страната, одобрена чрез референзум през 2012 година. Посочва се също така, че е регистрирата висока избирателна активност.

Международните наблюдатели, в това число и членове на Съвета на федерацията (Горната камара на руския пхарламент) и депутати от Държавната дума, както и представители на ЦИК на Росия, които наблюдаваха гласуването, отбелязват, че изборите са преминали в честна, свободна и прозрачна атмосфера, коментира говорителят на руското МВнР и заключи, че няма никакви основания да не бъдат признати резултатите от президентските избори в Сирия.

Действащият държавен глава Башар Асад спечели президентските избори в Сирия с 88,7% от гласовете, гласят официалните резултати. Освен Башар Асад в надпреварата участваха известният предприемач Хасан Абдел Иляхи и представителят на комунистите Махер Абдел Хафиз Хаджар.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен определи изборите в Сирия като контролиран фарс, а лидерите на страните от Г-7 ги нарекоха “фалшиви”. От Белия дом нарекоха президентските избори в Сирия “позорни”, а ЕС в официална позиция ги квалифицира като “нелегитимни”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. В Украйна е законно,а в Сирия не е.Интереси и мераци и двоен стандарт.

Leave a Reply

Your email address will not be published.