Москва подозира „Грийнпийс” и Франция за ареста на руски траулер в Сенегал

Шефът на руската държавна фирма „Росрыболов” Андрей Крайни е на мнение, че е възможно природо- защитниците от „Грийнпийс” да са съпричастни към инцидента с руския риболовен траулер „Олег Найденов”, започнал в международни води и завършил засега със задържането на кораба в пристанището на Дакар – столицата на Сенегал. Електронното издание на „Комсомольская правда” (КП) цитира Андрей Крайни, който припомня, че руският траулер си е навлякъл гнева на „Грийнпийс” още преди година, когато природозащитниците обвинили екипажа на кораба в незаконен риболов.

По онова време „Олег Найденов” наистина извършвал промишлен риболов в териториалните води на Сенегал, но напълно законно и разполагайки с издаден за целта лиценз, а на борда работели за нелоши пари и сенегалски моряци. Което не попречило на „Грийнпийс” да обвини екипажа в бракониерство; да атакува кораба и да изпише по бордовете му „грабеж” на английски и френски. И основен участник в атаката срещу „Олег Найденов” бил прославилия се през миналата година кораб на Грийнпийс” „«Арктик Санрайз», чийто екипаж – според версията на официалните руски власти – бе арестуван в края на 2013 г. за нападение над нефтената платформа «Приразломная».

Риболовният кораб „Олег Найденов” се е намирал в международни води и следователно сенегалските власти би трябвало да имат много сериозни основания за неговото задържане, коментира главният редактор на «Морскойго бюллете» Михаил Войтенко, цитиран от КП. – „В противен случай това (задържане) се нарича пиратство и враждебен по отношение на Русия акт. Според Войтенко за случилото се могат да се отнасят две версии. Първата – натрупали се в Сенегал претенции към кораба и неговите собственици. Втората – опит на конкуренцията да изхвърли руските рибари от водите в Западна Африка. В интерес на конкуренти на руснаците биха могли да действат и активистите на „Грийнпийс”. В крайна сметка, според Войтенко, налице е акт на беззаконие и произвол, акт на държавно пиратство, похищение на чуждестранен съд в международни води.

КМ цитира и известният в Русия политик и писател Едуард Лимонов, който е още по-категоричен в оценките си. Лимонов нарича случилото се с „Олег Найденов” „ в оценках более категоричен. Он прямо называет захват «Олега Найденова» «спецоперация на Запада» и «отговор на предприетото от Русия пленяване на «Arctic Sunrise».

«Спецоперацията е осъществена от Франция, – пише Лимонов на страницата си във Фейсбуке. – Сенегал е най-послушната на политическата воля на Париж държава-марионетка на африканския континент. Даже никакви доказателста не са нужни. Това е симетричен отговор на Европа. На ти, Русия, за грийнпиисци. Главното, забележете – е че изчакаха докато всички чужденци от „Грийнпийс” напуснат Русия и тогава нападнаха”, коментира Лимонов.

Авторът на статията в КП допълва, че в „Грийнпийс” знаят за претенциите на руснаците и ги коментират като „странни”. А руските власти готвят протестна нота до властите на Сенегал, въпреки че, според КП, мнозина очакват от Москва далеч по-решителни действия.

Под «необходими действия» лично аз разбирам и изпращането на военни кораби във водите на Сенегал. Това бързо би ги вразумило”, пише вече цитирания в статията Михаил Войтенко.

Представителят на „Росрыболов” в Сенегал Александр Бирюков сообщи, че днес е имало съвещание с участието на президента и правителството на Сенегал във връзка със задържането на траулера „Олег Найденов”. Бирюков предполага, че  военните са получили заповед да превземат руския кораб от сенегалския министър на риболова Али Хайдар, който имал такива правомощия. И добавя, че именно този министър е лидер на местната партия на „Зелените”, която има близко сътрудничество с „Грийнпийс”.

Засега официалната реакция на руското МВнР се изразява във връчването на нота, в която „руската страна изразява сериозна загриженост от случилия се инцидент, който е способен да повлияе отрицателно на руско-сенегалското сътрудничество и моли незабавно да се освободи руския кораб”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.