Москва отхвърли обвиненията за военно присъствие в Украйна

След извънредната среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе днес във Виена, Украйна обвини Русия в „открита инвазия”. „Ситуацията се усложни значително, засякохме открита инвазия на руските военни части в регионите в Източна Украйна”, заяви украинският посланик Игор Прокопчук и даде пример със „завземането на Новоазовск и други близки градове от руските сили”.
В Украйна няма руски войници. Това заяви днес руският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин. „Само едно подразделение от 10 руски войници е преминало без да иска границата преди два дни”, зказа дипломатът във връзка с военните, чийто арест бе обявен във вторник от Киев, цитира Агенция Фокус.
ЕС изрази безпокойство от информацията за навлизане на руски сили в Украйна. „Крайно обезпокоени сме от последните събития, особено от разпространяваната на място информация”, заяви по време на пресконференция говорителят на европейската дипломация. По-рано Киев заяви, че „руски сили” са поели контрола над граничния град Новоазовск.
Украйна поиска от ЕС „крупна военна помощ” заради „неприкритата руска инвазия”. „Призоваваме за извънредно заседание на Европейския съвет на 30 август във връзка със ситуацията в Украйна. Стига толкова успокояване и съгласяване с агресора. Солидарността трябва да се изрази в значителни санкции и в крупна военна и техническа помощ”, заяви украинският посланик в ЕС Константин Елисеев в профила във „Фейсбук” на украинското представителство.
Литва обвини Русия във „военна инвазия” в Украйна и свика среща на Съвета за сигурност на ООН. Според балтийската страна, която е непостоянен член на Съвета, действията на Москва „нарушават открито суверенитета и териториалната цялост на Украйна и заплашват сигурността на целия регион”.
Вилнюс призова още Москва да „изтегли незабавно военните си части, оръжията и техниката си от територията на Украйна”.
Украинският премиер Арсений Яценюк призова западните партньори на Киев да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с действията на Русия в Източна Украйна.
Яценюк призова страните от Съвета да свикат извънредна среща, като посочи, че „Русия е увеличила значително военното си присъствие в Украйна”.
Украинският президент Петро Порошенко днес отмени визитата си в Турция заради „бързото влошаване на ситуацията” в Източна Украйна, където сепаратистите са завзели редица градове, и на фона на обвиненията за нахлуване на руски войници в страната. Порошенко обяви, че отменя визитата си заради влошеното положение в Донецката област, и по-конкретно в Амвросиевка и Старобешево. Той добави, че е свикал извънредна среща на украинския Съвет за сигурност и отбрана.
Украйна заяви, че „руски войски” са поели контрол над стратегическия граничен украински град Новоазовск. „Вчера руски войници са поели контрол над град Новоазовск”, заяви украинският Съвет за национална сигурност и отбрана в „Туитър”. Съветът допълни, че няколко селища в близост до града също са били превзети.
Пристанищният град Новоазовск наброява около 11 хиляди жители и се намира на няколко километра от руската граница.

Източник: Агенция Фокус

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.