Москва обвини Киев във фалшифициране на авиодиспечерските данни за Боинга

Войната на декларации и взаимни обвинения между Москва и Киев за това кой носи отговорност за катастрофата със сваления Боинг-777 на “Малайзия ер” продължава с пълна сила.

Днес руското Министерство на външните работи обвини украинските държавни власти във фалшифициране на информацията от местните граждански и военни служби за въздушен контрол, свързани с катастрофата на малайзийския самолет. Говорителят на МВнР Александър Лукашевич заяви, че киевските представители смятат за необходимо всеки ден и час да отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за катастрофата, с максимална гласност на резултатите. В изявлението на Лукашевич, цитирано от ИТАР-ТАСС, се изтъква, че, според някои данни, силовите украински ведомства, без да уведомят за това международните организации, извършват някаква скришна дейност както с носителите на информацията от украинските диспечерски служби – военни и граждански, така и с нейните сътрудници.

Както вече съобщихме, ден след катастрофата руското Министерство на отбраната разпространи изявление, базирано на прихванати данни от действието на украинските радиолокационни станции, обслужващи зенитто-ракетните комплекси “Бук-1М”, в което буквално се уточняваха частите на украинската ПВО, които биха могли – чисто теоретично – да поразят с ракета малайзиския пътнически самолет.

От своя страна властите в Киев разпространиха запис на телефонен разговор между сепаратистки лидери и офицер от руското военно разузнаване, в който бунтовниците първоначално го уведомяват, че са свалили украински военен самолет, а после, вече от мястото на катастрофата, информират, че са поразили граждански самолет. Освен това украинските власти твърдят, че имат видеозапис и др. доказателства, че Боингът е бил ударен от ракета, изстреляна от притежаван от сепаратистите и доставен от Русия комплекс “Бук-1М”, който след падането на гражданския самолет са се опитали да върнат на руска територия, за да бъдат заличени следите от използването му.

И освен това официален Киев обвини сепаратистите, че са извозили телата, черните кутии на самолета и много от отломките, за да затруднят разследването на катастрофата. Факт е, че така наречените опълченци предадоха черните кутии и телата след дълги преговори с представители на правителството на Малайзия.

На практика, дори след предаването на черните кутии за анализ на данните в тях от британски експерти, Москва и Киев продължават с взаимните обвинения кой носи отговорност за авиокатастрофата, отнела живота на 295 човека.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.