Москва обвини Киев в употребата на забранени фосфорни боеприпаси

Москва разполага с доказателства, че украинските сили използват фосфорни боеприпаси при обстрела на населени пунктове в Източна Украйна. Това съобщи на пресконференция в руската столица ген. Виктор Познихир – зам. началник на оперативното управление на руската армия. Генералът добави, че тези боеприпаси са забранени с Женевската конвенция от 1979-а година, но от показания на очевидци и пострадали, както и от видео и фотоматериали, заснети в Луганска и Донецка области се вижда, че се използват фосфорни боеприпаси.

Освен това Москва твърди, че около 40 минометни снаряда, изстреляни от украинската армия, са паднали на руска територия през изминалото денонощие в провинция Ростов, на границата с Украйна.

По-рано днес Интерпол обяви лидера на украинската крайнодясна организация “Десен сектор” Дмитро Ярош за международно издирване по искане на Русия. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информация от Интерпол. Ярош е обвинен в публични призиви към тероризъм.

Около 230 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си заради военния конфликт в Източна Украйна, съобщи Агенцията за бежанците към ООН. По данни на говорителя на агенцията Дан Макнортън сто хиляди са потърсили убежище в други региони на Украйна, а около 130 хиляди са избягали в Русия.

Още в средата на юни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини украинската армия, че използва запалителни снаряди, съдържащи бял фосфор. Тогава командването в Киев категорично отхвърли подобни обвинения, декларирайки, че на въоръжение в Националната гвардия никога не е имало и няма фосфорни боеприпаси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.