Москва едностранно преустановява и академичния обмен с Анкара

Руските студенти, които са в Турция на обменни начала, ще се върнат в Русия. От пресслужбата на руското министерство на науката и образованието заявиха, че всички студенти, които се намират в Турция по програми за академичен обмен, ще бъдат върнати в Русия възможно най-скоро. Най-малко 100 руски студенти се намират в Турция в момента.

Съобщено бе също така, че по-голямата част от общо 44 руски учебни заведения, които си сътрудничат с турски образователни организации, са уведомили партньорите си за едностранното прекратяване на споразуменията за партньорство.
В същото време, 1030 турски граждани се обучават в 123 руски университети. От руското министерство на науката и образованието казват, че те могат да продължат обучението си и няма да им бъдат наложени никакви ограничения, информира “Фокус”.

По-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановлението за въвеждане на специални икономически мерки срещу Турция заради свалянето на руския бомбар. На 30 ноември правителството на РФ прие списък с произвеждани в Турция селскостопански продукти, суровини и храни, чийто внос ще бъде забранен в Русия от 1 януари 2016 година.

Забраната не се отнася за внасянето на продукти в обеми за лично ползване.
Мерките са въведени заради свалянето на от турските ВВС на руския бомбардировач Су-24 в пограничната зона между Сирия и Русия.

От 1 декември Русия забранява турските чартърни полети с изключение на тези курсове, които се извършват за извозването на руски туристи от балканската страна. Освен това руското министерство на транспорта ще предприеме допълнителни мерки за гарантирането на безопасността на редовните въздушни връзки между Турция и Русия.

Руското министерство на икономическото развитие преустановява преговорния процес с турската страна по проекти за споразумения в областта на търговските услуги и инвестициите, а министерството на транспорта ще съкрати броя на разрешителните за турски превозвачи до 2000 за цялата 2016 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.