Москва „изисква” от Киев да пази от варварство руските паметници в Украйна

Кремъл: В момента диалог с Анкара просто няма

Официална Москва  демонстрира изключително рязък и твърде недипломатичен тон спрямо новите управляващи в Киев заради продължаващата вече месеци кампания по демонтиране на паметници в страната, свързани със съветското минало на Украйна.

В изявление на Министерство на външните работи на Русия се казва: „Изискваме от новите украински власти да спрат това беззаконие”. От нотата, което вероятно ще бъде връчена на посланика на Украйна в Москва, се изтъква, че вчера в Лвовска област е извършена „поредна варварска русофобска акция” – демонтиран е паметник на руския пълководец Михаил Кутузов.

Още в началото на протестните действия на Площада на независимостта в Киев (Майдан незадлежности) противниците на управляващите събориха паметника на Владимир Ленин в Киев. По-късно същата съдба имаха и няколко други паметника на бащата на Октомврийската революция в други градове на Украйна.

Острият тон на Кремъл в отношенията с Киев и в коментарите за случващото се в Украйна се употребява на практика още от началото на евромайдана, но се втърди особено много след подписването на споразумението между Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Буквално преди ден премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Москва не признава легитимността на изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов, както и на редица други институции и органи на властта в Украйна, тъй като на практика те са завзели властта чрез въоръжен метеж. Освен това Москва отзова посланика си в Киев, което също е изключително остра реакция спрямо новото украинско ръководство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.