Москва и Киев продължават спора за газовите доставки

В Брюксел представителите на Москва и Киев продължават спора за газовите доставки, въпреки постигнатия напредък и подготвените три договора.

Поредният кръг от тристранните преговори с участието на представители на ЕС приключи без резултат в 4 часа тази сутрин, предадоха световните агенции. Очаква се преговорите да продължат тази вечер.

Президентът на Газпром Алексей Милер коментира, че няма да бъде подписано споразумение по газа, ако украинската страна и Европейската комисия не съгласуват финансовите гаранции за погасяването на украинския дълг към
Москва.

В резултат на преговорите са подготвени за подписване три документа, между които тристранен протокол Русия-Украйна-ЕК и двустранен протокол Еврокомисия-Украйна.

Жозе Мануел Барозу призова днес Украйна и Русия да постигнат споразумение за решаване на газовия спор между страните, без да уточнява дали ЕС е готов да предостави финансова помощ на Киев, за да може украинската компания Нафтогаз да изплати част от дълга си към руския газов гигант Газпром и да плаща
авансово новите поръчки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.