Москва и Киев обещават нормални доставки на газ за Европа

Украйна и Русия се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1-ви октомври до края на март 2016 година. Енергийните министри на двете страни Володимир Демчишин и Александър Новак се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни. Окончателният документ, който определя финансовите параметни на споразумението, още не е подписан, но двете страни се договориха това да стане скоро, информира БНР.

Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима, заяви след преговорите руският министър на енергетиката Александър Новак.

Заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович благодари на финансовите институции, от които Киев ще получи голяма част от необходимите поне $500 млн., за да купи нужните количества синьо гориво от Газпром – Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Международния валутен фонд, Германската банка за развитие и други.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.