Москва и Дамаск говорят за атака срещу Сирия в близките часове

Председателят на Комитета за международни отношения на руската дума Алексей Пушков твърди, че в края на тази седмица САЩ ще проведат военна операция срещу Сирия, съобщи „Фокус” като се позовава на турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

В изявления за руската информационна агенция „Интерфакс” Алексей Пушков посочи, че въпреки оттеглянето на Великобритания и на някои други съюзници, САЩ са твърдо решени да предприемат военен удар срещу Сирия в края на седмицата.

Руският политик подчерта многократните изявления на Вашингтон, че ще предприемат военна намеса в Сирия независимо от липсата на решение на Съвета за сигурност на ООН, като прогнозира, че в операцията в арабската страна могат да участват още Франция, Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои страни-членки на Арабската лига.

 

Междувременно говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич заяви, че едностранна военна акция, при която ще бъде заобиколен Съветът за сигурност на ООН, колкото и ограничена да е тя, ще бъде пряко нарушение на международното право и ще подкопае перспективите за политическо и дипломатическо разрешение на сирийския конфликт.

Президентът на Русия  Владимир Путин по-късно заяви, че обвиненията, че сирийският режим на Башар Асад е използвал химически оръжия са напълно абсурдни. Путин призова САЩ да представят доказателства за използването на химически оръжия в Сирия пред съвета за сигурност на ООН, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Той изрази увереност, че сирийското правителство не е използвало химически оръжия и че става дума за провокация от страна на хора, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт и да се сдобият с подкрепата на могъщи участници в международните дейности като САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Сирия очаква западна атака във всеки един момент и е готова да реагира на нея също във всеки един момент, заяви високопоставен представител на сирийските сили за сигурност, чието име не се споменава, предаде Франс прес.

"Ние очакваме агресия във всеки един момент и сме готови да отговорим на нея също във всеки един момент", е посочил представителят пред Франс прес. Изявлението идва малко след като беше съобщено, че инспекторите на ООН на мисия в Сирия са напуснали страната и вече се намират на международното летище в Бейрут, в съседен Ливан. Анализатори бяха предположили по-рано този месец, че западът няма да предприеме удари в Сирия, докато инспекторите са на сирийска територия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.