Москва денонсира договорите с Киев за Черноморския военен флот

В Москва Държавната дума на Русия гласува днес решение за денонсиране на руско-украинските споразумения за Черноморския флот на Руската федерация. За него единодушно гласуваха 443-ма депутати, съобщи ИТАР-ТАСС.
Съответният проектозакон бе внесен в Думата от президента Владимир Путин на 28 март. В него се предлага да се прекрати действието на двете споразумения между Москва и Киев, сключени на 28 март 1997 г. и на 21 април 2010 г. (т.нар. Харковско споразумение). Те уреждаха статута и условията за пребиваване на руския Черноморски флот на територията на Украйна. Според руската страна вече няма никакви основания действието на тези споразумения да продължава, тъй като територията на Крим и на град Севастопол – основната база на Черноморския флот, “вече са неразделна част от Руската федерация и върху тях се разпростира нейният суверенитет”.
На 27 март стана ясно, че над 30 бойни и помощни кораба на ВМС на Украйна ще попълнят бойния състав на Черноморския флот (ЧФ) на Русия, но това ще стане едва след проверка на техническото им състояние.
С това съобщение на практика изцяло се потвърждава една вчерашна новина на британския институт за отбрана и сигурност “Джейнс”, който съобщи, че Русия е нанесла “ужасяващ удар” на украинските военноморски сили, като е сложила ръка на около две трети от техните бойни кораби. Според съобщението на „Джейнс”, разпространено от „Франс прес”, Русия е превзела 12 от 17-те основни украински военни кораби и голям брой летателни апарати на украинските ВМС, заради базирането им в Крим.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.