Москов се похвали с успехи въпреки лекарските протести

В световния ден на здравето, който българските медици честват като свой професионален празник, повечето от тях остават в протестна готовност ден след техния национален митинг в София. А министърът на здравеопазването Петър Москов, чиято оставка искат мнозина, продължава да излъчва здравословен оптимизъм за хода на налаганата от него здравна реформа, финансовата обезпеченост на сектора и постигането на европейски стандарти в лечението на българите.

“Аз не мисля, че има хаос в здравната система, има едно може би трудно, може би срещащо на моменти жестока съпротива, но подреждане на параметрите на системата. Връщането ѝ от сегашното състояние на една бездушна и ориентирана към търговски и бизнес цели система към това, което е медицината в целия нормален свят, ориентирана към здравни цели. Това е полагане на ред във хаоса”, обясни действията си Москов в сутрешния блок на БНТ. И за пореден път заяви, че когато в една система здравните цели са заменени с търговски цели – това не е система на здравеопазване. “Затова казвам, че лекарите ще се отделят от търговците. За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А за търговците ще се грижи невидима ръка на пазара”, изтъкна Москов.

Помолен да коментира протестите, министърът каза, че разбира напрежението в съсловието, разбира и част от позициите, които заема ръководството на Лекарския съюз, но обяснява нещата с това, че много години в системата не са правени промени. По думите на Москов, практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки търсеше собствения си начин да оцелее без правила или по правила, които доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си.

“Така, че аз разбирам, че има напрежение в гилдията и донякъде мога да разбера и малко противоречивата позиция на Лекарския съюз. От това, че системата трябва да бъде променена – да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и затова да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност”, каза министърът на здравеопазването. След което побърза да се похвали с това, че тази година няма да съществува вечният проблем с направленията за специалисти, тъй като благодарение на ориентираните към ефективност изразходване на средства, благодарение на договореността и задължението, което фармацевтичната индустрия получи да връща 10% от приходите си в касата, на тази база тази година има повече от 600 000 броя направления.

Оказа се, че и електронното здравеопазване е буквално на прага и скоро ще е факт, поне според здравният министър. Защото според общопрактикуващите лекари бумащината в тяхната работа е придобила огромни размери и им отнема повече време, отколкото прегледите на болните.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.