Москов: Парламент, който отхвърля антикорупционен закон, не е парламент

“Официалната позиция на Реформаторския блок е, че парламент, който отказва да приеме антикорупционно законодателство, не е парламент. Ако ДПС е част от управляващата коалиция, РБ няма да участва в коалицията не заради невъзможност, а заради нежелание”.

Това заяви министърът на здравеопазването и представител на РБ в правителството Петър Москов в сутрешния блок на БНТ. Москов изтъкна, че моли за коректност и подчерта, че ГЕРБ и Реформаторският блок са различни организации с различен тип хора, които ги подкрепят – това ясно личало в декларациите от първия ден на парламента. По думите на Москов, не може да се слага знак за достоверност или общ знаменател между речите на господин Борисов и господин Местан – “Те са съвсем различни, съвсем противоположни като значение”.

Няколко часа по-късно Петър Москов демонстрира една по-балансирана позиция и доста повече оптимизъм за развитието на нещата около закона на Кунева и политическата ситуация.

“Ще излезем с достойнство от ситуацията с антикорупционния закон. Дискусията продължава. Ясен е дневният ред на мнозинството за законодателната програма, зад която стои правителството и мнозинството. Ясни са и параметрите на диалог, за да се избегнат ситуации като вчерашната, свързана с антикорупционния закон”. Това заяви Москов пред журналистите, които отразяваха работата на Съвета за развитие в парламента. Представителят на РБ подчерта, че след обсъждане е станало ясно, че в управляващата коалиция няма принципни различия по антикорупционното законодателство.

“Ако има нужда от технически промени, те ще бъдат направени и този законопроект ще бъде гласуван. Имаме ясни усилия и желание”, изтъкна Петър Москов.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева отправи остри критики към народните представители, които отхвърлиха подготвения от нея законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. В сутрешния блок на bTv Кунева заяви, че отхвърлянето на закона на първо четене показва кой има ясно изразена воля за борба с корупцията и не тя, а парламентът трябва да се чувства унизен.

“Аз смятам, че това, което направихме с този закон, показа кой има воля да се бори с корупцията. Унизи се българският парламент, защото при един фрапиращ въпрос, който е на дневен ред, българският парламент каза: „Това не ни интересува”, заяви Кунева.

В друго тв-студио – това на Нова ТВ – Найден Зеленогорски беше още по-рязък в оценката си за това Народно събрание.

“Аз лично смятам, че е по-добре да кажем ясно на обществото, че в парламента няма достатъчно мнозинство, което да гарантира успешното развитие на България и трябва да търсим вариант за предсрочни парламентарни избори”, коментира Зеленогорски, който в момента членува в “Движение България на гражданите”. По думите на Зеленогорски “в парламента се осигури едно прокорупционно, а не антикорупционно мнозинство, което е много унизително за българското общество”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.