Москов обещава да плащаме по-малко за лекарства

Фондът за лечение ще разглежда молби в срок, обеща Москов

Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на Националната здравноосигурителна каса. В сила влиза Наредба 10 за отстъпките на медикаменти и спрямо нея фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от не по-малко от 10% на годишна база, като парите ще влизат директно в НЗОК.

Това обяви в студиото на bTv министърът на здравеопазването Петър Москов, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала фармацевтичната индустрия, са една от причините за проблемите в сектора. Според Москов 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти, увери министърът. По думите му фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори в нея осъзнават, че България е била един от малкото останали „мечтани пазари”. Който не желеа да връща пари, ще губи договора си с касата. Според него плащаме скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми, липсвала е и политика по въпроса.

Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни Петър Москов. – “Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни умираме и които се отразяват върху демографията, заяви министърът на здравеопазването. Той увери, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%.

Според здравния министър е възможно да има промени в пленарната зала на второ четене на здравната реформа , но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите. За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%. Москов потвърди, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.

„Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”, подчерта здравният министър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.