Москов: Който предпочита да пие, вместо да плаща за здраве, е направил своя избор

„Ако дневната доза ракия на някой човек струва повече от здравната му осигуровка – 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата”. Това заяви в ефира на предаването „Събуди се” по Нова ТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той бе категоричен, че здравната системата трябва да се финансира, за да можем всички ние – без значение дали сме бедни или богати, да я ползваме, когато имаме нужда.

Преди дни, веднага след като парламентът гласува, че хората с прекъснати здравни осигуровки ще трябва да ги платят за 5 години назад, за да се върнат в системата, Москов коментира, че такава сума не може да е проблем – достатъчно било човек да се откаже за 3 дни от цигарите и кафетата. Заради това изказване Москов за пореден път получи редица обвинения в цинизъм, защото близо половината българи са под линията на бедността или заплашени от социално изключване и при тях въпросът изобщо не опира до кафетата, цигарите или ракията.

Днес министър Москов спази традицията да дава яростен отпор на всички критики срещу него, при това не с аргументи, а с контракритики. Той за пореден път разясни и изказването си, че линейките, които влизат в ромските гета, трябва да са придружени от полицейски патрул.

„Преди да е влязъл закона в гетата, няма начин там да влязат здравеопазването и образованието”, категоричен бе Москов. Той подчерта, че основните стъпки, които ще бъдат предприети за промяна на здравната система, са три: разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен; изваждане на редица дейности от болничната и доболничната помощ и точен отчет за това къде отиват парите, които пациентите плащат на Националната здравно-осигурителна каса.

Москов определи преговорите между държавата, касата и Българския лекарски съюз като „котка в чувал”, защото не ставало ясно защо дадена услуга струва определена сума и защо периодично се налагат увеличения на цените.

Някои от предшествениците на Москов в министерството – например д-р Стефан Константинов – го упрекват, че на практика не прави никаква реформа, а обещанията за комплексно лечение в рамките на едно здравно заведение са абсолютни невъзможни за изпълнение при съществуващата система за плащане по клинични пътеки. Срещу Москов има недоволство и в ПГ на ГЕРБ заради начина, по който той комуникира със съсловието и обяснява здравната реформа, която предлага.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Явно г-н министъра си пада по ракията, кафето и цигарите та е зациклил на тях. Защо не помисли колко народ си брои стотинките и стои безработен, а единственото, което чува след “интервю” за работа е или много сте възрастен/на за нас или нямате/имате никакъв (прекалено голям) опит като за нас или най-често срещаното – ние ще ви се обадим.

Leave a Reply

Your email address will not be published.