Москов: До 22 юни ще има нужните ваксини за деца

Проблемът с ваксините е решен. Има подписано споразумение с правителството на Турция, осигурени са нуждите от пет- и шествалентна ваксина. До 22 юни ваксините ще бъдат в България, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти и уточни, че това е дарение.

„Осигурени са 100 хиляди ваксини. За следващата година има ясен сигнал към фармацевтичните фирми, че държавата няма да се подаде на натиск от тяхна страна и няма да търпи да ѝ се извиват ръцете по отношение на ваксините“, допълни той.

По думите на Москов на обявения търг за ваксини не се е явила нито една българска фирма, затова от министерството са били принудени да намерят друг начин за набавянето на нужните ваксини.

Москов посочи, че настоящото дарение е за годишната нужда за ваксиниране на всяко дете за имунизационния календар.

„За следващата година още от рано ще очакваме фармацевтичната индустрия да влезе в преговори, но държавата няма да се подава на изнудване. Пратихме писма до тези фирми и ги питахме дали има готовност да се явяват на търг. Получихме отговор за това, че има производствени трудности, че някакви количества в някакъв период от време ще направят. Но когато държавата трябва да осигури имунизационния календар на децата, няма как да влиза в договорености за няколко и някога“, категоричен бе здравният министър.

Той поясни, че е щял да приеме отговора на фирмите, ако този производствен проблем е обхванал и други европейски държави. По думите му обаче в държавите от Европа няма подобни проблеми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.