Москов демонстрира евтин популизъм по недопустим за министър начин

Изявленията на здравния министър, чрез които се етнизира престъпността са опасни, защото създават изкуствени напрежения, разделят обществото, култивират омразата, задълбочават убеждението, че държавата липсва или че не е способна да се справи с острите, хронични проблеми на обществото.

Нанасянето на телесни повреди е деяние, което е наказуемо от закона. Наказателната отговорност е лична. Понятие „колективна вина“ няма. Именно теорииите за колективната вина станаха причина за войните на Балканите.

Има извършител на побой над лекар, който е идентифициран, сам е признал пред телевизионни камери деянието си, но същият не е арестуван и по случая не е образувано досъдебно производство. Вместо това цяла един етнос е заплашен с лишаване от спешна медицинска помощ, наречен е „популация“, описан е като „избрал да живее като скот и който трябва „да получи правото да бъде третиран като такъв“.

Подобен евтин популизъм, чиято цел е да гони личен рейтинг в разрез с интересите на държавността в България е абсолютно недопустим за министър на здравеопазването. Министърът на здравеопазването не е министър на медицинските професионалисти, не е тяхна бащица и те макар и наричани собственически от него „моите лекари“ не му принадлежат. Функциите на този пост изискват да си министър, отговорен за организацията и управлението на здравеопазването на всички български граждани.

Опитите да се въздава справедливост по извънсъдебен ред – чрез лишаване от медицинска помощ – тласкат страната към деградация. Да се преговаря с ромски лидери, овластени неясно от кого и как, които в много случаи сами по себе си, са част от проблемите на нашите съграждани от ромски произход е подход, който само ще обостри проблемите.

От години в България се изгражда професията на ромския здравен медиатор, като в момента в страната има 150 души в 80 общини. Очаква се броят им да нарасне до 170 в 90 общини през 2015 г. Тези хора притежават необходимите знания и умения да помагат за връзката между здравните власти и хората от малцинствата. Те са легитимните представители, на които държавата може да разчита.

Изграждането на правова държава не може да минава през потъпкване на Конституцията. Политиците имат за задача да предлагат добри правила за общоживеене и да осигурят спазването им с демократични и законни средства. Всеки български гражданин, независимо от неговия произход и религия, има право на спешна медицинска помощ. Всеки български гражданин, който нанесе телесна повреда на друг, трябва да получи присъда. Всички други гледни точки по темата са опасни. Не само за здравето. А за целия смисъл на демокрацията.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.