Москов чу Борисов, отказва се да продава болници, поне засега

Министърът на здравеопазването Петър Москов показа, че е чул настояването на премиера Борисов да се спре работата по отпадане на забраната за приватизация на болници заради острата обществена реакция срещу подобна стъпка, залегнала в предлаганите от министъра изменения и допълнения в Закона за лечебните заведения.

Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на промените в закона за лечебните заведения, съобщи самият Москов в студиото на bYv. Което не попречи на министъра да прогнозира, че забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от парламентарните групи за другите реформи, залегнали в проектозакона. “Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения”, уточни Петър Москов.

В коментар на обвиненията срещу министъра, отправяни от уволнените директори на болници, Москов заяви, че те ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът. Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница “Св. Анна” – въпреки решение на Управителния съвет на болницата той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Шефът на болница „Св. Иван Рилски” пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв. и е осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, изтъкна здравният министър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.