Москов: Без цигари и кафе за 3 дни и ще платите осигуровките си

„Точната сума за една здравна вноска на месец е 16, 80 лв. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари – ако си ги спестите за три дни, ще имате за здравни осигуровки, каза здравният ни министър. „Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата през годините са били коректни спрямо закона. Ако аз и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил“, смята Москов.

Той е съжалил, че е чул вчера от парламентарната трибуна, че държавата изнудва за плащането на здравните осигуровки назад във времето.

„Когато кажеш в едно изречение, че не трябва да се търси дължимото и че системата е недофинансирана, ти си противоречиш“, убеден е министър Москов.

Относно решението за смяна на ръководството на болница „Св. Анна“, здравният министър посочи, че то не е персонално, а е като всяка друга смяна на ръководство на болница.

„Сменят се шефове на банки, което е обичайно, но като се смени директор на болница изведнъж представлява държавен въпрос. Нямам една причина за тази смяна, а 7 милиона и всички бяха в КТБ“, каза Москов.

„Няма отговор на въпросите сумата за всяка клинична пътека гарантира ли, че е достатъчна за качеството на лечението, не се ли дават повече пари от нужното, каква част от стойността всъщност е за труда на лекарите и сестрите, каква част от парите отиват за немедицински дейности и най- важно – този подход дава ли възможност на Касата на НС да планира дейности и пари. Да се знае чисто и ясно колко струва лечението ни“, уточни министърът.

Той заяви, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е свързано с икономии, а с насочена политика към основните заболявания, влияещи на здравните ни показатели като нация. Москов припомни, че в основния пакет влизат масовите заболявания, за които гражданите няма да доплащат и като здравноосигурени ще получат качествено лечение.

„Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствия от заболяването ти и ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен“, каза Москов.

Той коментира, че ще се гарантира цялостното лечение само срещу ангажимент пациентът да е здравноосигурен.

„В допълнителния пакет също няма да се доплаща, там са заболяванията, които ще са с планов прием – състояния, които могат да чакат. Ще дадем краен срок, в който заболяването може да бъде излекувано. Замяна на търговския принцип с медицински показания“, допълни Москов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.