Морето край Лозенец е все така замърсено и опасно за здравето

Заради замърсяването на морето край Лозенец с фекални води забраната за къпане на централния плаж ще остане в сила поне до четвъртък. В репортаж на Нова ТВ
експерти предупредиха, че къпането там продължава да е опасно за здравето, тъй като може да причини стомашно-чревни разстройства и инфекции.

Тази сутрин от морската вода край централния плаж в Лозенец са взети нови проби, а резултатите от тях се очаква да бъдат готови в сряда.

Временната забрана за къпане в морето при Централния плаж на Лозенец бе въведена на 20 август, след като излязоха данните от проверка на здравните власти, поискана от областния управител на Бургас заради оплаквания и сигнали на плажуващи. Междувременно в социалните мрежи стотици хора потвърдиха, че са имало стомашно-чревни проблеми след къпане в морето в този участък. Това не попречи на кмета на община Царево, както и на представители на туристическия бизнес да твърдят, че опасността е преувеличена, а проверката на здравните власти едва ли не е поръчана от хора, желаещи да съсипят туристическия сезон в тази част на Черноморието.

Според директорката на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова замърсяването на водите на централния плаж в Лозенец е причинено от аварийно изпускане на от шахта на пречиствателната станция, чийто капацитет е надхвърлен. По-късно стана ясно, че от месеци не работи секцията за биологично пречистване в пречиствателната станция, а местните власти дори не могат да назоват точния брой на почиващите в района, тъй като хотелиерите “пестели” от туристическа такса.

През февруари 2013 година, след повече от 10 години преговори с Министерството на труда и социалната политика, Община Царево получи безвъзмездно собствеността на пречиствателната станция за отпадни води в Лозенец.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.