Монтираха скулптура на Тодор Колев в Шумен

Половинтонна скулптура на големия актьор Тодор Колев беше монтирана в Градската градина в Шумен.
Статуята беше поставена върху постамент, отлят от специален цимент с брокат, точно срещу казиното, откъдето е тръгнала кариерата на Тодор Колев на музикант. Тя ще се осветява от два прожектора отгоре, в постамента също са монтирани лампички.

Скулптурата пресъздава едновременно различните таланти и превъплъщения на Тодор Колев като музикант, театрал, композитор и шоумен. Паметникът е с височина 205 см. и тежи около 650 кг.

За да изработи скулптурата, екипът е прекарал часове наред в гледане на роли и концерти на Тодор Колев,

за да го опознаят и да предадат характера му чрез метала. Дъщерята на актьора Албена е виждала само гипсовата заготовка и по нея доизкусурили закачката в лицето на баща й. Албена Колева ще види паметника на Адама в петък вечер, когато е тържественото откриване.

Кампанията по събиране на средства за паметник на Тодор Колев започна в родния му град ден след неговата смърт.

Така бяха събрани немалко пари. 60 000 лв. бяха дарени и от шуменския холдинг, а община Шумен с готовност отреди мястото в Градската градина и подари месинга.

1 Comment

  1. Сигурни ли сте, че това е половин тон? Като гледам не е. А ако е вярно статуята е заплашена от открадване. По-добре пишете, че тежи 100 кг и е пълна със стоманобетон, а не е месинг, бронз и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published.