Моника Панайотова пред ЕП: Трудовата мобилност засилва европейската идентичност

Приветствам предложението за европейска директива за свободното движение и правата на работниците от ЕС. Такава директива е още по-необходима след като все по-често се нарушава една от четирите свободи на ЕС и ставаме свидетели на негативни кампании спрямо законно пребиваващи български и румънски граждани в някои от държавите-членки, особено във Великобритания. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова късно снощи в Европарламента в Страсбург по време на дебат за свободното движение и правата на работниците от ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Според Панайотова създаването на обща рамка за по-добро прилагане на правото на свободно движение на работниците и техните семейства ще допринесе за спазване принципа на недискриминация въз основа на гражданството по въпросите за достъпа до заетост, обучение, условия на труд, социални права и др. „Отпадането на ограниченията за достъп до пазара на труда за българи и румънци във Великобритания от 1 януари 2014 г. не оправда опасенията от “имигрантска вълна”. Въпреки това, обаче анти-имиграционната риторика продължава и засяга в значителна степен и студентите от България и Румъния, учещи в Обединеното кралство. През ноември миналата година британското правителство преустанови отпускането на студентски заеми за издръжка за българи и румънци и обвърза възстановяването им с доказване на законен престой от най-малко 3 години на територията на Острова. Случващото се е в пълен разрез с правото на недискриминация въз основа на гражданството и поставя под въпрос един от основните приоритети на ЕС – мотивацията и реализацията на младите хора в Европа“, заяви още Моника Панайотова пред европейските депутати.
Българският евродепутат от ГЕРБ призова бъдещето и мечтите на младите европейци да не стават залог на краткосрочни вътрешнополитически цели. Панайотова подчерта, че е доказано, че вътрешната мобилност допринася за развитието и конкурентоспособността на Единния пазар, засилва европейската идентичност и толерантност на гражданите и запазва потенциала на Европа в нейните граници.
Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.