Монета от 2 лева – скоро и във вашия джоб!

Скоро ще се сбогуваме с банкнотата от два лева, информираха от БНБ. От октомври до декември хартиеният вариант на двулевката с образа на Паисий Хилендарски – ще бъде заменен от метален. Новата монета лева ще прилича на тази с номинал от 1 лев, с която отдавна свикнахме: ще е от два различни метала – бял и жълт, но, за разлика от левчето, вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външната окръжност – от бял. Така двете монети ще могат по-лесно да се различават. Освен това, новата монета ще бъде и малко по-голяма от посестримата си.

Въпреки това, все пак добре познатата банкнота ще остане официално платежно средствто – стига да я намерим някъде скътана. Така е и с вече забравеното хартиено левче, което, независимо, че от години е напълно изтеглено от обращение, все още официално се води банкнота и досега.

От централната банка отчитат, че двулевовите банкноти са сред най-често подменяните заради изхабяване или нараняване. Статистиката сочи, че почти всяка трета банкнота, бракувана като негодна, е двулевка. Въпреки, че хартиените пари са ценност, все пак бързо се износват. Затова централната банка има грижата на известен период от време да ги подменя. Само от миналото лято досега като негодни банкноти са били извадени от обращение почти 69 млн. Сред тях за рециклиране са били изпратени почти 16 млн. двулевки. Някои от банкнотите с лика на Паисий Хилендарски се въртят още от пускането си перз 1999-та. За разлика от хартиените, металните пари се изтеглят от обращение много по-рядко заради амортизиране.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.