Монасите от Шаолин идват за пръв път в България

Над 1500 години монасите от манастира Шаолин са отдадени на медитацията като метод за духовно усъвършенстване. Метод, чрез който ще достигнат до Просветлението.

Известният будистки храм, разположен в свещената планина Суншан, е издигнат през далечната 495 г. с указ на императора и под влиянието на монаха от Индия Батуо (китайското име на Буда), пренесъл първи учението за будизма в Китай.

32 години по-късно в Шаолин се установява Бодхихарма, друг индийски монах, наричан Да Мо от китайците. Той има съществена роля в изграждането на манастира такъв, какъвто е в наши дни. Бодхихапама забелязва, че при всекидневните молитви на монасите, които изискват продължително стоене в една и съща поза, телата им отслабват физически и така Да Мо измисля упражнения, които да подобрят състоянието им. Те били съчетани с техники, повлияни от древни китайски трактати. Това всъщност е и началото на шаолинския стил бойни изкуства, които познаваме като кунг фу.

Вече две декади монасите от Шаолин демонстрират из целия свят изключителните си физически умения, които и ние ще имаме възможност да видим на живо. Няма да ни се налага да изминем хиляди километри, за да станем част от тайнствеността на това изкуство, защото монасите ще го разкрият за първи път пред нас. В продължение на два часа ще можем да се потопим в тайните на китайската философия и митове, мъдростта на Дзен будизма и изумителни сцени, постигнати благодарение на овладяването на вътрешната Ки енергия. Интерактивното шоу гарантира един напълно нов поглед и усещане към тайния свят на китайските монаси и тяхната мистична сила.

Монасите от Шаолин идват на 26 февруари 2016 г. в зала 1 на НДК. Билетите са пуснати в продажба. Цените им са от 30 до 80 лв.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.